Šta Je Masovno Tržište

Sadržaj:

Šta Je Masovno Tržište
Šta Je Masovno Tržište

Video: Šta Je Masovno Tržište

Video: Šta Je Masovno Tržište
Video: 2022. godina masovnog usvajanja kriptovaluta! Preko 30 država želi kopirati model El Salvadora 🚀🚀🚀 2024, Maj
Anonim

Masovno tržište je trag engleskog izraza masovno tržište, koje se doslovno naziva "masovno tržište". To su bilo koji proizvodi namijenjeni masovnom potrošaču. Obično je prilično jeftin, što ga čini pristupačnim i pristupačnim.

Šta je masovno tržište
Šta je masovno tržište

Ideja za masovno tržište

Koncept masovnog tržišta zasnovan je na sistemu brenda kao prepoznatljivom znaku za potrošača. Napokon, ako se kvaliteta određenog proizvoda ne razlikuje od kvalitete sličnog proizvoda po cijeni, koji je smisao njegove kupnje? Tu koncept brenda dolazi do izražaja. Oglašavanje i razne marketinške tehnologije su na usluzi masovnom tržištu, prikazuju ljepote raspuštenih dlaka na TV-u i na specijaliziranim štandovima ili objašnjavaju da je njihov brend taj koji odgovara životnim načelima tipičnog gradskog stanovnika, koji je glavni potrošač proizvoda masovnog tržišta.

Kvalitet proizvoda za masovno tržište prilično je prosječan. Ako pokušate kupiti slične proizvode iz druge cjenovne kategorije (nekoliko puta skuplje), uvjerite se da oni zaista mogu biti mnogo učinkovitiji ili povoljniji.

Proizvodnja robe u ovoj kategoriji često se odvija po franšiznom režimu. To znači da ako kupite šampon marke za masovno tržište, on je napravljen negdje u blizini mjesta u kojem živite, a nikako u zemlji u kojoj je marka osnovana. Kompanija prodaje prava i tehnologiju za stvaranje proizvoda pod vlastitom markom, obavezujući franšiznu kompaniju da se pridržava navedenih standarda kvaliteta. Obje kompanije, sama marka i franšizna kompanija, ostvaruju profit, potrošači su omiljeni proizvod bilo gdje u svijetu, a proizvodi za masovno tržište su još jedna tvornica.

Kvalitet masovnog tržišta

Obično proizvodima za masovno tržište nedostaju zvijezde s neba. Na primjer, ako govorimo o kozmetici, malo je vjerojatno da će vam ona pomoći da se nosite s nekim ozbiljnim problemom. Može se nositi s svakodnevnim njegama, ali ništa više.

Čak i ako oglašavanje obećava čudesne efekte, kada je riječ o proizvodima za masovno tržište, ne biste mu trebali vjerovati. Na straži za robom široke potrošnje oglašavanje je postalo posebno inventivno u svojim pokušajima da privuče pažnju potrošača, a zahvaljujući toj robi oglašavanje se smatra varljivim (čak i nastavljajući reagirati na njega na podsvjesnoj razini). Inače, oglašavanje zauzima značajan dio budžeta prilikom stvaranja proizvoda za masovno tržište. Štoviše, ovo je njegov glavni trošak.

Kako definirati proizvode masovnog tržišta? Prodaje se svuda. Možete ih kupiti u bilo kojem području vaše zemlje i u skoro bilo kojoj zemlji na svijetu. Štaviše, ne postoje posebna mjesta za prodaju ovih proizvoda. Može se vidjeti na policama supermarketa, u prodavnicama kućanstava, ponekad u apotekama i na pijacama.

Proizvodi za masovno tržište obično se prodaju kao nešto pogodno za sve ljude. Prosudite sami, je li moguće? Postoji samo jedan način da se postignu takva svojstva: prosječne karakteristike koje masovno tržište posjeduje.

Preporučuje se: