Kako Odbiti Klijenta

Sadržaj:

Kako Odbiti Klijenta
Kako Odbiti Klijenta

Video: Kako Odbiti Klijenta

Video: Kako Odbiti Klijenta
Video: Как заработать серебра за 20 минут в standoff 2 2024, Maj
Anonim

Pružanje klijenta je teško, ali često jednostavno vitalno. Kako to učiniti da se osoba ne uvrijedi i ne održi partnerski odnos s njom? Slijedite nekoliko jednostavnih, ali moćnih pravila.

Odbiti kupca nije lako
Odbiti kupca nije lako

Instrukcije

Korak 1

Ne reci odmah ne. Prvo pitajte klijenta zašto to želi. Ne pitajte samo, samo pitajte. Objašnjavajući vam svoju želju, klijent može shvatiti da je ponuda neuspješna. Ako se to ne dogodi, kratko i jasno recite "ne".

Korak 2

Ne pravite dugotrajnu predigru u nadi da će klijent to shvatiti. Samo recite "ovo nije moguće." Sačekajte reakciju klijenta. Pustite ga da govori, ne prekidajte ga, slušajte u tišini.

Korak 3

Ako klijentu vaše odbijanje nije bilo lako, napravite korak naprijed: "Razumijem da ste uznemireni, pokušajmo zajedno pronaći rješenje." Ako je klijent miran zbog odbijanja, prijeđite na sljedeću temu, ali obično ljudima ne smeta da poslušaju vaše prijedloge. Objasnite svoj stav. U isto vrijeme, ne opravdavajte se, ne izvinjavajte se, na ovaj način pokazujete svoju pogrešnost i nesigurnost.

Korak 4

Predložite rješenja problema. Obično obema stranama odgovara izlaz koji proizlazi iz zajedničke pretrage.

Korak 5

Predlažemo da iz svog govora izuzmete neke riječi i zamijenite ih uspješnijima. Prvi stupac sadrži neželjene riječi i fraze, drugi sadrži preporučene sinonime. Oprostite, hvala.

Ali takođe.

Ne znam - saznaću.

Ne razumijete - stavio sam netačno.

Nisam ja kriv, ali moje kolege - ja ću se lično pobrinuti za ovo.

Trebao si - razumijem zašto …

Varate se - pojasnite i zapamtite da klijent nije nezadovoljan vama, već trenutnom situacijom, što znači da će izlazak iz nje ukloniti sve probleme.

Preporučuje se: